Archief

Hieronder een overzicht van diverse berichten uit ons archief.

Veel aandacht voor (on)toegankelijkheid tijdens wandeling in centum van Best.

In het kader van de week van de toegankelijkheid heeft op zaterdag 6 oktober het bestuur van het GPG met een groep inwoners van Best door het centrum gewandeld. Mensen met een beperking hebben namelijk sinds 1 januari 2017 eindelijk dezelfde rechten als iedereen om mee te doen aan het maatschappelijk verkeer. (VN Verdrag)
We vroegen aandacht voor de toegankelijkheid van het centrum. Er zijn problemen met fietsen die verkeerd staan; deze bellemmeren niet alleen de doorgang in het algemeen maar als slechtzienden knal je er bovenop met alle gevolgen van dien. De lichtgrijze fietsnieten op het Dorpsplein zijn ook erg slecht zichtbaar voor mensen met en visuele beperking.
Daarnaast vroegen we aandacht voor de uitstallingen die niet op het “Best Stuupke” staan. Het Best Stuupke is de ruimte vanaf de voorgevel tot aan de lijn die duidelijk zichtbaar is ingemetseld. Reclame mag alleen in déze ruimte staan. Diverse ondernemers zijn door ons aangesproken om hun uitstallingen te verplaatsen. Hier werd gelukkig niet moeilijk over gedaan. Nu maar hopen dat het blijft hangen.
We maakte even een stop bij A-Hein in de Boterhoek. De bedrijfsleider wil graag meewerken aan een betere doorgang voor de ingang van de A-Hein. Graag geen fietsen plaatsen tussen de Stompe Toren en de A-Hein. Dan kan de slechtziende medemens zeker niet struikelen. Fietsen die daar neer worden gezet komen namelijk half op het looppad terecht. Ook de grijze gidslijn wordt lang niet altijd vrijgehouden van reclame. Dat is die brede grijze lijn, die u overal in het centrum aantreft. Wij zouden graag zien, dat de gemeente hier toezicht op houdt, afspraak is afspraak.

Bij het gemeentehuis hebben we aandacht gegeven aan de goede hellingbaan en dat er een markering bij de leuning komt van de trappen. Iets verder richting Cultuurspoor reden we letterlijk in de verzakte goten van de bestrating. Je blijft als rolstoeler steken in de zogenaamde afvoerlijnen. Hopelijk wordt dit snel opgelost. Het slecht aangepaste rolstoeltoilet in Cultuurspoor is ons al anderhalf jaar een doorn in het oog. Dat kan echt niet met gemeenschapsgeld. De wastafel hangt veel te hoog, het handdoekenrekje ook en de spiegel. Rolstoelers hoeven vast niet in de spiegel te kijken, toch? Ook het rolstoeltoegankelijke toilet bij Eeth klopt van geen kanten terwijl er als jaren gewoon richtlijnen voor een goed toegankelijk toilet bestaan. Let u op met parkeren bij Cultuurspoor. Er is dar sinds kort één rolstoelparkeerplaats gekomen, die alleen met een gehandicapten parkeerkaart gebruikt mag worden! Zonde van uw geld, de boete is hoog. € 370,-
Bij Janssen mode hebben we aandacht gegeven aan een goed toegankelijke winkel met lift. De eigenaar was blij verrast. Sommige andere winkels op het Raadhuisplein hebben nog te hoge drempels. Daar maakten wij dan meteen melding van.  Het was een mooie wandeling met prachtig weer.
We kunnen zeggen dat we goed gezien zijn en bij menig mensen de ogen hebben kunnen openen.

In de fotoreportage is duidelijk te zien wat we gezien hebben en waar wij tegenaan zijn gelopen.

We hebben ook een korte video met ondertiteling van de wandeling.